Lär dig mer om deklarationer

Vill du lära dig mer om deklarationer? Då har du kommit rätt. Att deklarera betyder att man tillkännager något och när det gäller ekonomi handlar det om att man tillkännager – eller redovisar – sin inkomst. Många tycker att deklarationer är lite knepigt men det är faktiskt enklare än vad man kanske tror. I Sverige och andra länder handlar din inkomstdeklaration om att Skatteverket ska komma fram till hur mycket du ska betala i skatt, något som är en stark byggsten i politiken i vårt land. Läs vidare om du vill lära dig mer.

Deklarationer är bra

Sverige är ett skatteburet land vilket innebär att vår nation har många instanser som förlitar sig på att skatten kommer in. Det är i själva verket så landet finansieras. Den statliga sjukvården är bekostad av skattebetalare och detsamma gäller den kommunala skolan och en del politiska instanser som Migrationsverket, Systembolaget, en del bibliotek och många andra organisationer. Planen för hur allt ska fungera kan ibland verka komplicerad, men det grundar sig i en sak – att medborgarna lämnar in sina deklarationer.

Deklarationer kan göras via SMS idag

Att alla som bor i Sverige behöver lämna in sina deklarationer är inskrivet i lagen under skattelagstiftningen. Deklarationen lämnas in en gång per år och detta datum infaller alltid första helgfria vardagen i maj, om det inte är en fredag. Om detta datum råkar vara en fredag förskjuts inlämningsdatumet till måndagen efter helgen istället. Du kan enkelt själv räkna ut din deklaration. Det är till och med nödvändigt om du har ett eget företag och sitter på många värdefulla tillgångar.

Enkelt att deklarera

Det är lätt att lämna in sina deklarationer. Faktiskt så lätt att du numera inte ens behöver lämna din bekväma soffa eller skriva under för hand med din signatur. Skatteverket har tagit fasta på teknologiska landvinningarna som vi har sett de senaste åren och nu kan du deklarera genom ett enkelt knapptryck på mobilen. I ditt skattebrev får du en egen kod som du sedan skriver in i ett SMS tillsammans med ordet ”JA”. Då har du accepterat din deklaration.

 

Om du däremot skriver in ”NEJ” krävs det lite mer arbete från din sida. Att motsäga sig den deklaration som Skatteverket har gjort och skickat ut betyder att du själv måste komma med kompletterande uppgifter. Om du är osäker på hur man hanterar deklarationer som inte stämmer är det smart att ta hjälp av en revisor eller en annan ekonomiskt kunnig person. Vad du deklarerar beskriver hur mycket pengar som du kommer att betala i skatt så det är viktigt att det blir rätt.

Skatt är sexigt

”Att betala skatt är sexigt”, sa en av våra kända politiker, Mona Sahlin. Oavsett om man håller med om det eller inte så är det en nödvändighet att skatta så att Sverige som nation går runt. Vi har nämligen många instanser som är betalda genom våra skattepengar. Däribland finns Migrationsverket, Systembolaget, en del bibliotek och självklart Skatteverket. Många tycker att det verkar krångligt att deklarera men det är enklare än vad man kanske tror. Du kan till och med göra dina deklarationer med ett enda knapptryck på telefonen.